W Biedronce rzucili filety tak tanie, że kupiłam pół lodówki. Zrobiłam z nich obłędny gulasz

Dodano:
Gulasz z dorsza z warzywami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Ceny ryb potrafią zwalać z nóg, więc zawsze poluję na promocje. Gdy w Biedronce pojawiły się filety z dorsza, od razu zaplanowałam aromatyczny gulasz. Resztę ryby zamrożę, by mieć zapas do tanich obiadów.

Gdy w piątek chcę zrobić danie z ryby, sięgam tylko do zamrażarki i wyciągam porcjowane filety. Dzięki temu nigdy nie jestem zmuszona szukać tego produktu i płacić za niego tyle, ile akurat chcą w sklepie. Tym razem kupiłam w Biedronce polędwicę z dorsza atlantyckiego. Normalnie kosztuje 8,79 zła za 100 gramów, a mnie udało się upolować ją po 5,99 zł, czyli ponad 30 procent taniej. W ten sposób oszczędzam nie tylko pieniądze i czas, ale też mogę ugotować coś naprawdę wyjątkowego.

Jak zrobić gulasz z dorsza z warzywami?

Do tego dania niezbędna jest dobra ryba o białym mięsie. Ja najchętniej wybieram dorsza, ale gdy nie ma go w dobrej cenie, poluję na inne gatunki, na przykład morszczuka, mintaja czy halibuta. Kawałki najpierw lekko obsmażam. Dzięki temu zachowują swój kształt i nie rozpadają się w sosie, a jednocześnie mają delikatną, lekko sprężystą konsystencję. Tak przygotowaną rybę duszę z warzywami.

Przepis: Gulasz z dorsza z warzywami

Lekkie danie z ryby duszonej w sosie warzywnym z papryką, brokułem i zielonym groszkiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
362 w każdej porcji

Składniki

  • 0,75 kg filetów z dorsza
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 4 małe ziemniaki
  • 3/4 szklanki różyczek brokułu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPosiekaj cebulę i czosnek. Potnij paprykę w krótkie paski. Obierz ziemniaki i pokrój w spore kostki. Rybę podziel na większe kawałki, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  2. Duszenie sosuRozgrzej połowę oleju i podsmaż cebulę, a gdy zmięknie, dorzuć czosnek, paprykę, groszek i ziemniaki. Wlej bulion, dodaj tymianek i gotuj 10 minut, a następnie wrzuć brokuł i kontynuuj przez kolejne 5 minut. Dodaj sok z cytryny i dopraw sos solą i pieprzem.
  3. Obsmażanie i duszenie rybyRozgrzej na patelni resztę oleju i ułóż w niej dorsza. Smaż po 2 minuty na stronę, aż zetnie się na wierzchu i lekko przyrumieni. Osącz rybę z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i przełóż do warzyw. Przykryj sosem i gotuj całość pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut. Przed podaniem posyp natką.

Jakie warzywa pasują do dorsza?

Potrawę z tej ryby często przyrządzam z innym zestawem warzyw, które dobieram zależnie od sezonu. W ten sposób na obiady wydaję najmniej. Kilka moich ulubionych kombinacji to:

  • pomidory, papryka i cebula,
  • marchewka, pietruszka, seler i por,
  • brokuł, kalafior i marchewka,
  • marchewka, groszek, kukurydza i por albo cebula,
  • papryka, cukinia, bakłażan i/lub pomidory,
  • ziemniaki, papryka i cebula,
  • pieczarki, ziemniaki i cebula,
  • dynia, marchewka, kukurydza,
  • fasola szparagowa, papryka i kukurydza.

Jakie przyprawy są najlepsze do dorsza?

Delikatne białe mięso tej ryby dobrze smakuje z aromatycznymi ziołami. Stosuje się je pojedynczo lub łączy w mieszanki. Oprócz użytego w przepisie tymianku może to być rozmaryn, majeranek, oregano, bazylia czy estragon. Często wolę nieco łagodniejszy smak dorsza, który nadaje mu koperek, natka pietruszki czy kolendry.

Jeśli chodzi o przyprawy, obok czarnego lub białego pieprzu stosuję suszoną paprykę (szczególnie, jeśli mam świeżą w sosie), granulowany czosnek i gałkę muszkatołową, a do duszenia dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Smaki spaja sok z cytryny, który jest do ryby wręcz niezbędny.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...